Superpesis: Kouvola – Tampere – Juoksuilla ei juhlita

KPL herätti finaalisarjan eloon viime sunnuntaina – lauantaina Kouvolassa nähdään sarjan kovin koitos.

Nihkeää on ollut sisäpeli Kouvolan ja Tampereen välisessä finaalisarjassa. Kolmeen otteluun on lyöty yhteensä vain 21 juoksua, eli seitsemän per ottelu. Edellisessä ottelussakin Manse sai ainoan juoksunsa harhaheitolla, joten kotiutusprosentiksi muodostui puhdas 0%.

Toinen huomioitava asia kolmesta edellisestä ottelusta on se, että KPL on ollut aina ottelujen alut selkeästi niskan päällä. Se voitti avausottelun ensimmäisen jakson 3-1, toisessa ottelussa se johti pitkään 3-1 (päättyi 3-3) ja kolmannessa ottelussa se voitti avausjakson lukemin 3-0.

Marginaalit ovatkin sen verran pieniä, että ottelusarja voisi hyvin olla nyt myös Kouvolalle katkolla. Se kumpi on viikon pelitauolla onnistunut valmistautumisessaan paremmin, ja suorittaa tiukimmat paikat kovemmilla prosenteilla, tulee olemaan lauantainakin vahva.

Nostot edellisestä ottelusta:
• Kouvolan ottelun alku jälleen vahva
• Sisäpeli tökkii edelleen molemmilla
• Kouvolalta meinaa loppua pelikuntoiset kärkimiehet

Sitkeä KPL taistelee loukkaantumisista huolimatta

Ottelusarjan erikoisuus on KPL:n kärkimiesten loukkaantumiset. Kärkipelaaja Tommi Mäentausta joutui jättämään edellisottelun kesken, kun ilmeisesti kylki ei antanut enää lyödä palloa. Mäentausta siirrettiin pois myös kopparin paikalta.

Toinen Kouvolan loukkaantunut pelaaja on Matti Saukko, jonka ottelusarja näytti päättyvän jo ensimmäiseen kamppailuun, mutta niin vain mies on pelannut numerolla kaksi. Selvää kuitenkin on, että juoksuvauhti Saukolla ei ole huipputasolla.

Nyt puhutaan niin kovan luokan etenijöistä, että tämä hankaloittaa selkeästi KPL:n sisäpelin rakentelua. Sen sijaan ulkopeliin emme antaisi tälle vielä sen kummempaa painoarvoa. Saukko on osoittanut, että pystyy pelaamaan ulkopeliä ja mikäli Mäentausta ei tokene ulkokentällä, korvaa Juho Hacklin hänet kopparin paikalla enemmän kuin auttavasti.

Viileä sää tiputtaa juoksuodottamaa entisestään

Sää Suomessa menee kovaa vauhtia syksyyn ja samalla myös olosuhteet Superpesiksen finaaleissa muuttuvat. Pesäpallossa juuri lämpötila on suurimpia yksittäisiä tekijöitä juoksuodotusarvoa laskettaessa.

Ottelu tullaan pelaamaan noin 10 asteen hujakoilla, todennäköisesti nihkeästi sen yläpuolella. Tämä, yhdistettynä edellä mainittuihin tekijöihin, ei puolla kovinkaan runsasjuoksuista ottelua. Päinvastoin.

Pesäpallon ominaisuuksiin kuuluu myös, että mitä vähäjuoksuisempi ottelu, sitä todennäköisimmin tasapeliä ei nähdä. Tämä kaava on päinvastainen esimerkiksi jalkapalloon tai jääkiekkoon verrattuna.

Tämä on syytä ottaa huomioon, kun veikkaa otteluun voittajaa.

Pointit toiseen otteluun:
• Loukkaantumiset haittaavat KPL:n sisäpeliä
• Molempien ulkopeli on rautaa
• Viileä syyssää pehmentää lyöntien voimakkuutta

Pienet marginaalit, pienet juoksumäärät

Taikatemppuja tuskin nähdään viikossa. Samat lainalaisuudet ovat edelleen voimassa, ja odotettavissa on kahden vahvan ulkopelin näytös.

Kolmessa edellisessä ottelussa yhdessä päästiin 10 juoksuun, kahdessa muussa jäätiin kuuteen (6) ja viiteen (5) juoksuun. Keskiarvo on ollut siis seitsemän (7) juoksua per peli.

Voittajaa on hyvin vaikea ennakoida, sillä yksi hyvä lyönti tai pieni hairahdus väärällä hetkellä voi kääntää koko pelin virtauksen ja antaa toiselle joukkueelle selkeän edun.

Loukkaantumiset, sää ja ottelun valtava panos lupaavat kuitenkin hyvin vähäjuoksuista ottelua. Tämän vuoksi alle/yli -vedot nousevat nyt tapetille.

Vetovihje: Alle 9,5 juoksua 2.00

Lue myös pelivihje naisten finaaliin Pesäkarhut – Kirittäret >>

Parhaan kertoimen kohteeseen jakaa kotimainen vedonlyöntiyhtiö Veikkaus.